Anvendelse af DI box/line driver/preamp

Anvendelse af DI box/line driver/preamp

Du er her

For at få et så rent og uforvrænget guitarsignal som muligt på din computer optagelse eller live optræden er svaret en DI box (DI boks). Nogen gange kaldet en linedriver.

Hvad betyder DI?
DI(dee EYE) står for Direct Input (direct inject) og bruges mest til PA systemer og i studio sammenhænge. DI er en kasse der kan bruges til at ændre din elektriske guitars signal fra højimpedant til lavimpedant. Den forvandler dit guitarkabels højimpedante og ubalancerede signal til et balanceret lavtimpedant signal vha. indgangen på mixeren eller PA systemets mikrofon indgang (input), typisk via et XLR stik.

Hvordan fungerer det?
I praksis fungerer det ved at du plugger din guitar stik (enden af guitarkablet) ind i din mixers mikrofon input. DI boxen styrer lydsignalet (level) og balancen imellem højre og venstre kanal og minimerer støj, forvrængning (distortion) og jordforstyrrelsen lyde (hum).

Hi-Z og Lo-Z
Hi-Z er en forkortelse for høj impedanse signal. Lo-Z er en forkortelse for lav impedanse signal. Disse forkortelser optræder hyppigt på DI boxe. Hi-z er hvor din guitar skal plugges ind og Lo-Z er udgangen til mikrofon inputtet på mixer, pa, eller preamp på audio interface*

Passiv DI enhed
Består af en balancerings lyd transformer (balun)og er typisk meget primitiv og uden indstillings muligheder. Kan derfor godt bestå af en simpel kabelforbindelse som vi ser på dette billede. Fungerer helt uden strøm.

Nogle få har en knap til at styre jordforstyrrelses problemer og andet, men langt fra så komplekst som en aktiv DI enhed.

Aktiv DI enhed
En aktiv DI enhed har brug for strøm og har en indbygget forforstærker (preamp). Derfor kan den bruges til at styre lydsignalet og er derfor mere kompleks end en passiv DI box. De er afhængige af ekstra strøm, enten vha. batterier eller via en almindelig strømadapter, og giver mulighed for at bruge phantom power.

Guitar pedaler
Guitar pedaler fungerer almindeligvis ikke som DI boxe,  da de kun har udgang til forstærkeren via alm. jackstick (1/4 stik).Har din pedal også en XLR conncetor udgang, så er den samtidig også en DI box. En sådan en af slagsen er en Aphex (acoustic) Xciter. Sidegevinsten er at du også kan fange lyden fra pedalen direkte ind i dit audio interface (ikke indbygget lydkort) og optage den, og du kan justere volumen og nogen gange tone.

DI box til guitar
Alle DI boxe kan bruges til guitarer men der findes også nogle specielt lavet til  guitar som denne populære Behringer.

Der findes et hav af andre og vi anbefaler ikke en fremfor en anden. Behringer er her blot et eksempel.

Forskel på Di box og Preamp
Preamps er designede til at kunne forstærke signalet så meget at det kan bruges sammen med en guitarforstærker. Pre-ampen forstærker instrument level signaet (guitarsignalet) til line level (styrke) signal som bruges på en forstærker. En DI box sænker guitarsignalet til mikrofon level. DI boxens mikrofon level udgang er ikke kraftig nok til at blive brugt på en forstærker, signalet (levet) er jo blevet dæmpet fra instrument level til mikrofon level, fra høj imp. til lav imp.

Mange DI boxe har dog indbygget preamps og tonekontrol. Preamps har tonekontrol, og det har DI boxe som regel ikke.

Computer optagelse
I forbindelse med computer optagelse er det vigtigt at bruge en DI box til at fange signalet fra din elektriske eller din akustiske elektriske guitar så du opnår en så ren lyd som muligt. Det er jo ikke nok bare at plugge din guitar direkte ind i lydkortets input (line in), med mindre du har et lydkort (gerne med ekstern breakout box) med indbygget preamp. En aktiv DI bosk er helt klart at foretrække og du kan bruge en guitarpedal med DI eller bruge dit eksterne firewire eller usb 2 lydkorts preamp som optagelses kilde.

Indstillinger på et M-audio firwire 410 lydkort
Indstillinger på et M-audio firwire 410 lydkort

Akustisk guitar
En akustisk elektrisk guitar, dvs. en akustisk guitar med indbygget pickup (mikrofon) kan sagtens få glæde af at blive plugget ind i en DI box eller dit lydkorts preamp, og du får de samme fordele som ved at bruge en elektrisk guitar, men har den allerede en aktiv pickup med preamp som vi ser her:

Fishman prefix pro Guitar preamp på halvakustisk guitar
Fishman Prefix Pro Guitar preamp på halvakustisk guitar

så har du ikke brug for en DI box til at modtage dit guitarsignal. Din guitars preamp har allerede en DI box indbygget som styrer høj og lav impedanterne. Så du kan med andre ord skrue helt ned for dit lydkorts preamp og skrue helt op for din guitar preamp. Ikke at forveksle med de akustisk elektriske guitarer der har en passiv pickup, i det tilfælde kan DI boxen bruges med fordel.

*Audio interface bruger jeg som reference til et lydkort med ekstern break out box, såsom M-audio Firewire 410 (og mange andre) som udover at være lydkort også har en preamp indbygget.

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/DI_box