Akkorder med alternativ bastone

Du er her

Akkorder med alternativ bastone er en utrolig værdifuld måde at få dine akkorder til at lyde mere spændende. De kendteste akkorder med alternativ bastone er D/F# og G/B. Vi forklarer hvordan man anvender alternative bastoner på akkorder istedet for akkordens grundtone.

I becifring kan vi komme ud for besynderlige akkorder som D/G eller f.eks A/E. Med andre ord to bogstaver adskilt med en skråstreg "/". Hvad står det for?

D dur akkord med D i bassen

D-dur akkord
D er grundtonen i en D akkord og gribes akkorden på den måde som billedet viser, så er den også den laveste tone i akkorden. Man kunne skrive akkorden sådan her: D/D men det ville se dumt ud, og man forventer altid at bastonen der skal spilles er den samme som grundtonen altså D i dette tilfælde derfor udelades bastonen i navnet når bastonen er den samme akkorden. Anderledes er det når vi med vilje vil spille en anden bastone når vi f.eks tager en D akkord.

D/C# akkord
Hvad nu hvis vi ønsker at spille en anden tone end grundtonen i bassen? Så kan vi erstatte det dybe D med f.eks et C# og få denne akkord:

D dur akkord Cis i bassen
D dur akkord med C# bastone også kaldet C med C# i bassen eller blot D/C#

Grundtone i bassen
Normalt er den dybeste tone i en akkord = grundtonen, men det kan blive kedeligt konstant at spille grundtonen i bassen i længden, derfor undlader man tit denne (findes stadig i diskanten) og spiller andre bastoner, for at lave mere spænding i akkorden og samtidig også i melodien man spiller. Man kan også beholde grundtonen i bassen, men så skal den ikke være den dybeste.
Spiller vi f.eks i C/G der er G dybeste tone selv om C stadig spilles

Sådan ser en C/G ud:

C dur akkord med G i bassen
C dur akkord med G i bassen
Vi kan også stille det op i tabs hvor
  • tal = bånd og hvor det
  • første tal = 6 streng
  • x = streng skal ikke klinge med
C/B
C/E
C/G
D/F#
D/C#
D/A
E/G#
G/B
G/F#
G/D
x2x010
032010
332010
200232
x4x232
x00232
4x2400
x20033
2x0003
xx0033

Andre populære akkorder med alternativ bastone er: 

  • G/B
  • D/F#

De er meget anvendt indenfor populær musik og er blevet anvendt af mange kendte musikere som en måde at få variation i musikken. Blandt mange har The Beatles anvendt en G akkord med B i bassen på Blackbird. Bob Dylan har brugt G/B på Mister Tambourine man. Chet Atkins har gjort heftig brug af D/F# akkorden. Blandt andet i sit smukke fingerstyle arrangement af Jerry Jeff Walker's Mister Bojangles.

Facebook kommentarer